Smederijmuseum Nieuwkoop
Smederijmuseum Nieuwkoop  |  info@smederijmuseum-nieuwkoop.nl
Wij over onszelf

 Verscholen onder een tweetal prachtige kastanjebomen ligt het smederijmuseum stiekem mooi te wezen aan het Zuideinde 33 in de kern Nieuwkoop.

Het typisch kleine woonhuisje met daarachter de werkplaats met de smidsvuren brengt ons weer even terug naar een stukje historie: de bloeitijd van de smederijen. Een eldorado voor de huismus, omdat die nog zijn nest kan maken onder de aloude dakpannen.

Het smidsambacht in Nieuwkoop is al zeer oud. Nieuwkoop en de smederijen zijn al honderden jaren met elkaar verbonden. Het begon in de 14e eeuw met kleine smederijen aan huis, waar reparaties werden verricht aan ijzeren werktuigen en allerlei noodzakelijk gereedschap werd vervaardigd. Wie kent niet de Nieuwkoopse duim en de baggerbeugels in vele diversiteiten. Het smederijbedrijf verschafte aan velen een bestaan en gaf aan Nieuwkoop een zekere vermaardheid tot ver buiten de eigen grenzen. In de 21e eeuw zijn er nog steeds grote metaalbedrijven in Nieuwkoop gevestigd, die hun producten op een wereldwijde markt aanbieden.

De verbondenheid van Nieuwkoop met de smeden en het feit dat de bestaande smederij van wijlen de heer Verkley aan het Zuideinde zou verdwijnen, was aanleiding tot een actie om de bestaande smederij te behouden voor de inwoners van Nieuwkoop. Want als er ergens een plek ingericht moet worden om dit aloude ambacht levend te houden en een breder publiek daarmee kennis te laten maken, dan is dat in Nieuwkoop.

In 1981 werd een stichting opgericht met als doel de voormalige smederij van wijlen de heer Verkley te behouden. In goede samenwerking met de gemeente en het bedrijfsleven en vele vrijwilligers is het smederijmuseum tot stand gekomen en in 1982 aangeboden aan de bevolking van Nieuwkoop tijdens het 700 jarig bestaan van de gemeente Nieuwkoop. In dit museum is de rijke historie van Nieuwkoop en de smederijen vastgelegd en krijgt u een indruk van het wonen en werken van de smeden en hun gezinnen.

Tijdens de rondleiding wordt er gesmeed op de manier zoals dat in het verleden ook gebeurde. De bezoekers kunnen aan de smid allerlei vragen stellen. Ook is er een rondleiding in het woongedeelte, waar u wordt geïnformeerd over de ups en downs in de geschiedenis van het smeden en krijgt u een indruk hoe de mensen toen leefden. Ook de bekende bedstede ontbreekt niet en u ziet een aantal eenvoudige praktische zaken die het leven voor de bewoners uit die tijd veraangenaamde.

Openingstijden:

De smederij te bezoeken is van 1 april tot 15 oktober op donderdag van 13.30 tot 14.30 uur.   
Bezichting op overige dagen op afspraak. (minimum entreeprijs € 30,-)

Voor groepen (10-36 personen) bij voorkeur op zaterdag tussen 10:00 en 17:30 uur.

Zie verder onder service en contact

^